Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka i świąteczna.. Zaskoczy smakiem i wyglądem.. Lazania z serem i rodzynkami,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5740
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18331
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5740
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18331
Składniki
Rodzynki zalewamy odrobiną spirytusu i odstawiamy na kilka godzin. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce. Z pomarańczy wyciskamy sok. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, często mieszając, żeby się nie posklejał! Gotowy przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, i smażymy płatki lazanii. Mają się lekko zarumienić. Następnie odkładamy na ręczniki papierowe. Masa serowa: żółtka, ser, cukier, sok pomarańczowy i skórkę miksujemy na gładką masę. Wlewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Budyń rozpuszczamy w odrobinie mleka. Gdy ser zacznie się gotować, dodajemy budyń - masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Sos angielski: żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę i mleko wlewamy do rondla, dodajemy ziarenka wanilii, gotujemy. Gdy płyn trochę ostygnie, dodajemy go powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając. Masę podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje, uważając by żółtka się nie ścięły! (Jeśli chcemy by sos był gęstszy, można dodać odrobinę budyniu lub skrobi.) Płatki makaronu układamy na talerzu, przekładając je masą serową. Polewamy sosem angielskim. Przed podaniem warto danie podgrzać :)