Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z delikatną, rozpływającą się w ustach bezą, przełożone masą i dżemem porzeczkowym - niebo w gębie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 133
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3803
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 240
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 214
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 133
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3803
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 240
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 214
Składniki
Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dołożyć żółtka, cukier oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 45-60 minut.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, aby beza wyszła idealna dodawać partiami łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą szpatułką mąkę ziemniaczaną. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, o wielkości formy. Rozwałkować po połowie ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę bezową, a masę bezową posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec razem (bądź osobno, jeżeli nie mamy dwóch takich samych form) w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Jeżeli będziemy piec ' na dwa razy ' to każdą z części przygotujmy bezpośrednio przed pieczeniem.
Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, do drugiej dodać żółtka, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy drugą część i gotujemy jak budyń. Po zgęstnieniu przykryć folią, tak aby powierzchnia foli stykała się z powierzchnią budyniu. Wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń. Dodać aromat migdałowy bądź likier Amaretto. Gdy krem będzie gotowy, przełożyć oba placki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, a ciasto zmięknie, co ułatwi krojenie.