Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc"
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 106
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10055
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5289
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 50
Dziś do pracy.
Odsłon: 692
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 106
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10055
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5289
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 50
Dziś do pracy.
Odsłon: 692
Składniki
Schłodzone masło (lub margarynę) posiekaj ostrym nożem. Połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka, 5 łyżek cukru pudru i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1/2 cm, nożem wytnij z niego 12 placuszków w kształcie pisanek (możesz też użyć foremki). Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.
Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu, podziel na porcje i zabarw na trzy kolory. Polej ostudzone ciastka. Zrób szlaczki kolorowymi pisakami.
Czas (bez pieczenia) ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety