Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słoneczna rolada z sokiem pomarańczowym"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 467
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1986
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3974
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3901
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 467
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1986
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3974
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3901
Składniki
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do żółtek wsyp cukier, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i żółtego barwnika, utrzyj mikserem. Potem stopniowo dosypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodaj pianę z białek, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową. Piecz 8 min w temp. 180° C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę oprószoną 2 łyżkami cukru pudru. Zdejmij papier i zwiń ciasto w roladę.
Szklankę soku pomarańczowego wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej zawartość szklanki. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź.
Masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj kremem budyniowym, zwiń z powrotem. Owiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godz. Tuż przed podaniem roladę oprósz cukrem pudrem.
40 minut Porcja: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie