Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słonecznikowiec nie jest bardzo popularnym ciastem, a szkoda. Dawniej ciasto to królowało na różnego rodzaju prywatkach, a dziś znów powraca do łask. Słonecznikowiec cechuje się wyjątkową słodkością i chrupkością pochodzącą z karmelizowanych ziarenek . Palce lizać!
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Jajka ubij w całości z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy przez ok. 10 minut. Na chwilę przed końcem miksowania dodaj wodę.
W misce wymieszaj ze sobą mąkę i kakao. Dodawaj partiami do masy jajecznej, po wcześniejszym przesianiu. Całość delikatnie mieszaj drewnianą szpatułką, starając się bąbelki wpychać pod masę.
Blachę do ciasta o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę. Piekarnik nastaw na 165 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz biszkopt przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Biszkopt wyjmij, ostudź i podziel na dwa blaty. Przygotuj rum. Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze nasącz rumem oba blaty biszkoptu. Przygotuj krem. Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce kajmaku.
Przygotuj słonecznik. Do garnuszka wlej mleko, dodaj masło i cukier. Całość zagotuj i dodaj słonecznik. Trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
Przygotuj słonecznik. Do garnuszka wlej mleko, dodaj masło i cukier. Całość zagotuj i dodaj słonecznik. Trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
Na jeden blat biszkoptu nałóż ok. ¾ kremu kajmakowego. Przykry drugim blatem biszkoptu i posmaruj go pozostałym kremem. Wierzch posyp równomiernie karmelizowanym słonecznikiem. Słonecznikowiec podawaj udekorowany orzeźwiającymi listkami mięty.