Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezbyt słodkie, pyszne, delikatne, choć kaloryczne :) Ładnie się prezentuje, a najlepiej to smakuje :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Ciasto: żółtka wymieszać z kakao. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier i ubijać na lśniącą pianę. Do piany stopniowo dodawać masę żółtkową i miksować na małych obrotach do dokładnego połączenia. Do powstałej masy dodać wymieszane: orzechy, proszek do pieczenia, sodę i bułkę tartą. Dokładnie acz delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia, blaszki o wymiarach 23x40cm. Piec około 30-40 min w temp 160-170 st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić ciasto i ściąć tak aby powstał równy ''blat''.
Pianka: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Naparzyć mocną kawę i dokładnie przestudzić. śmietanę kremówkę (800ml) ubić z cukrem pudrem (można dodać 3-4 łyżki mleka na początku ubijania, wtedy masa będzie lżejsza). Do ubitej śmietany dodać jogurt naturalny (wcześniej można go lekko roztrzepać rózgą). Wszystko dokładnie połączyć- można jeszcze przez chwilkę ubić mikserem- tylko ostrożnie żeby nie przebić śmietany. Do gotowej masy wlać letnią żelatynę(nie gorącą bo zaszkodzi, ale też nie zimną bo się porobią grudki) i dokładnie wymieszać. 12 dużych łyżek powstałej masy przełożyć do innej miski i wymieszać z 12 łyżkami naparu kawy. Poczekać, aż pianka kawowa leciutko się zacznie ścinać i wylać ją na przygotowany blat ciasta orzechowego.
Na piance kawowej, ułożyć w odstępach od siebie 15 herbatników namoczonych w nalewce wiśniowej. Na każdy herbatnik położyć łyżeczkę dżemu wiśniowego i rozsmarować. (ja do dżemu wkroiłam kilka wiśni z zalewy). Na to wszystko delikatnie wyłożyć tężejącą masę śmietanową, rozsmarować, tak aby przykryć dokładnie cały placek. Wsadzić do lodówki na kilka godzin i w lodówce przechowywać.
Można ciasto dowolnie udekorować- ja zrobiłam krateczki z czekolady, ale można też posypać orzechami, kawą lub kakao. SMACZNEGO :) !!
UWAGA! Mnie zależało na tym, żeby herbatniki były schowane, więc jak je ułożyłam to czarnym markerem zaznaczyłam na blaszce gdzie są szczeliny, żebym wiedziała jak kroić, żeby nie uszkodzić herbatników. Do ciasta użyłam b.dużych jajek i wyszło zdecydowanie za wysokie- spokojnie bym z tego dwa blaty zrobiła, więc myślę, że można zmniejszyć proporcje tak, żeby pasowały na 5 jajek. Ciasto się lekko kurczy w pieczeniu i opada, więc jeśli powstaną zbyt duże szczeliny przy brzegach blaszki, zawsze można uzupełnić tym co zostanie po wyrównaniu.