Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na upalne dni, orzeźwiający, lekki- pyszny :)
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2969
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2969
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
Ciasto: białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. W osobnej misce wymieszać orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i stopniowo dodawać tą mieszaninę do piany, delikatnie mieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40-50 min w temperaturze 160-170st.C. - do tak zwanego suchego patyczka.
Masa: ubić śmietankę z cukrem i wymieszać z serkami homogenizowanymi. W około 100ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, lekko ostudzić i połączyć z masą śmietankowo- serową. Zostawić do lekkiego stężenia.
W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową- zostawić do ostudzenia, aż lekko zacznie tężeć. Gruszki obrać i pokroić na plasterki dość cienkie (ja miałam twarde gruszki), skropić sokiem z cytryny, przemieszać i odstawić do lodówki.
Wystudzone ciasto orzechowe przekroić na dwa krążki. Na dolnym ułożyć cząstki brzoskwiń, zalać tężejącą masą serową (zostawić kilka łyżek), przykryć drugim krążkiem ciasta i wylać resztę masy- dokładnie rozprowadzić po wierzchu. Włożyć do lodówki na jakieś 15 min, żeby masa do reszty zastygła. NA wierzchu ułożyć dowolnie plasterki gruszek i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Schłodzić w lodówce 1-2h, najlepiej całą noc. SMACZNEGO :)
Przepis na ciasto nieco zmieniony przeze mnie pochodzi z: http://www.wielkiezarcie.com/recipe3378html .
UWAGA: ciasto wyrasta na brzegach a nieco opada w środku- tzn u mnie się tak zrobiło. Pokrojenie go na dwa krążki było dość trudne- górny wyszedł bardzo cieniutki, szczególnie w środku, dlatego proponuję ciasto upiec z 5-6 jajek- na pewno będzie mniej kłopotu przy wyrównywaniu i dzieleniu:)