Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie ciasto bez pieczenia, uwielbiane nie tylko przez dzieci.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 999
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 99
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 999
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 99
Składniki
Przygotować 2 lub 3 różne galaretki owocowe wg przepisu na opakowaniu. Dwie o jednakowym smaku przygotować pod koniec wykonania ciasta.
Zagotować mleko a następnie wsypać cukier i żelatynę po czym wszystko dokładnie wymieszać.
Po ostudzeniu mleka (połączonego z żelatyną i cukrem) dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
Gdy masa mleczno-śmietanowa zacznie delikatnie tężeć, wylać połowę na blachę wyłożoną folią aluminiową (24x30) lub tortownicę.
Rozłożyć połowę pokrojonych w drobną kostkę galaretek i poczekać chwilę aż wszystko stężeje.
Następnie wylać 2 część masy i znowu rozłożyć galaretkę.
Gdy ciasto dobrze stężeje zalać dwiema galaretkami w tym samym kolorze. Doskonale do tego ciasta pasują owoce ułożone na wierzchu, latem jagody, maliny a zimą cząsteczki mandarynek lub pomarańczy. Moje zdjęcie przedstawia uboższą wersję ciasta.