Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą ubita śmietana wymieszana z krystaliczną galaretką i kostkami z galaretek.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Składniki
Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Masa śmietankowa z galaretkami: Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka (200 ml) wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kostkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kostek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki przezroczyste, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy do większej miski i wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Na całości wykładamy okrągłe biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu całości wykładamy na talerz, dekorujemy i kroimy na porcję.
Smacznego!!!