Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak banany, winogron bezpestkowy, borówki amerykańskie i maliny oraz listki mięty.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5273
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11698
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5273
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11698
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy rozpuszczoną galaretkę kiwiową, studzimy w lodówce żeby stężała. Na stężałą galaretkę układamy wcześniej wymyte i osuszone winogrona. Układamy według swojego upodobania. Na warstwę ułożonych winogron wlewamy delikatnie kolejną rozpuszczoną galaretkę kiwiową, studzimy do stężenia. Na stężałą galaretkę układamy plasterki banana i także zalewamy delikatnie kolejną rozpuszczoną galaretką kiwiową. Studzimy do stężenia w lodówce. W między czasie dodajemy do jogurtu cukier puder, mieszamy. W misce ubijamy śmietanę, do ubitej śmietany dodajemy osłodzony jogurt i ostudzone dwie galaretki cytrynowe rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody, miksujemy do ładnego połączenia się. Do masy śmietankowej dodajemy startą na dużych oczkach połowę tabliczki czekolady (50 g) i pokrojone w większą kostkę dwa banany. Po dodaniu czekolady i kawałków banana masę mieszamy delikatnie patką lub łyżką. Gotową masę śmietankową wlewamy na stężałe w misce galaretki. Wierzch pokrywamy okrągłymi biszkoptami. Całość możemy również zrobić w formie, jak kto woli. Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska wystawała 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Po czasie chłodzenia wyjmujemy całość na dopasowany talerz i dekorujemy borówkami, malinami i zielonymi listkami mięty. Smacznego !!!