Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i efektywne ciasto na zimno.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2758
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1283
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 735
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 82
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2758
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1283
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 735
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 82
Składniki
Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły.
Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną przezroczystą galaretkę, krótko mieszając.
Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Następnie wylewamy ostudzoną masę wiśniową i ponownie chowamy do lodówki w celu schłodzenia.
Ostatni krok ponawiamy wyrabiając białą masę. Rozpuszczamy galaretkę przezroczystą. Miksujemy resztę śmietanki z mascarpone i wiórkami kokosowymi, mieszamy z galaretką i wylewamy na stężałą masę wiśniową. Gdy masa już lekko stężała wierzch dodatkowo posypałam odrobiną wiórków kokosowych. Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni.