Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu słodziaki na świąteczny stół ;)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 474
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 577
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 851
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 256
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 474
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 577
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 851
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 256
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cynamon. W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników. Dodajemy wanilię i dalej miksujemy. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę na przemian, do czasu aż skończą się nam składniki.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą uzupełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.
Przygotowanie kremu śmietankowego: Śmietankę miksujemy na niskich obrotach do czasu aż zrobi się sztywna. Następnie dodajemy ekstrakt, cukier puder i serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki :) Odstawiamy do lodówki aby krem zrobił się zimny i sztywny
Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.
Białe Rudolfy Wcześniej zrobiony i odstawiony do lodówki krem wkładamy do szprycy do dekorowania z szeroką gwiaździstą końcówką i wyciskamy powoli na babeczkę. Dodajemy nosek z wiśni oraz rogi z precelków. A co zrobić z oczami? No i tutaj miałam problem bo skąd wziąć białe cukierki.... Pomysł wpadł mi do głowy, gdy przypomniałam sobie, że lentilki tracą kolor... wsadziłam więc je pod zimną wodę i straciły kolor zostawiając białe owale :) Źrenice robimy z rozpuszczonej czekolady - maczamy w nich wykałaczkę i delikatnie nakładamy na lentilki.
Brązowe Rudolfy Wyrównujemy babeczki ścinając ich czubki. Polewamy je czekoladą, następnie "przyklejamy" biszkopcik oraz rogi z precelków. Aby czerwony nosek ze Smarties'ów się trzymał przyklejamy go na czekoladę. Z oczami robimy identycznie jak w białych Rudolfach :) Odstawiamy do wystygnięcia czekolady.