Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 287
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 106
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 107
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 287
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 106
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 107
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Składniki
Z CIASTA I zrobić biszkopt, upiec, wystudzić i przekroić na 2 części.
CIASTO II
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa nie zrobi się świecąca następnie dodać miód. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem i wsypać do masy - delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy delikatnie wymieszać. Upiec ciasto (ok 40 min 150°-160°) - włożyć do nagrzanego piekarnika.
KREM
1,5 szklanki mleka zagotować, dodać 6 utartych żółtek z niepełną szklanką cukru, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki zwykłej - wystudzić.
Utrzeć 30 dag masła, dodać zimny krem i podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę. Do kremu można dodać odrobinę jakiegoś alkoholu (czysta wódka lub adwokat).
Przełożyć ciasto, po górze polać polewą czekoladową. Ciasto można udekorować drobno startymi orzechami lub kokosem.
SMACZNEGO!!! :-)