Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21667
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21667
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Z CIASTA I zrobić biszkopt, upiec, wystudzić i przekroić na 2 części.
CIASTO II
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa nie zrobi się świecąca następnie dodać miód. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem i wsypać do masy - delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy delikatnie wymieszać. Upiec ciasto (ok 40 min 150°-160°) - włożyć do nagrzanego piekarnika.
KREM
1,5 szklanki mleka zagotować, dodać 6 utartych żółtek z niepełną szklanką cukru, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki zwykłej - wystudzić.
Utrzeć 30 dag masła, dodać zimny krem i podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę. Do kremu można dodać odrobinę jakiegoś alkoholu (czysta wódka lub adwokat).
Przełożyć ciasto, po górze polać polewą czekoladową. Ciasto można udekorować drobno startymi orzechami lub kokosem.
SMACZNEGO!!! :-)