Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować bliskim do popołudniowej kawy? Przetestuj nasz niezawodny przepis na sobotni placek z rabarbarem. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a efekt z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Do tego przepisu użyj tortownicy o wielkości około 36 x 26 cm.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 473
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 908
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 208
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 473
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 908
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 208
Składniki
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej. Posiekaj masło i dodaj do mąki z proszkiem do pieczenia. Zacznij ugniatać ciasto, po chwili dodaj żółtka oraz cukier puder. Szybko połącz wszystkie składniki na gładką masę. Połącz ciasto na dwie części, najlepiej w proporcjach 3:1. Włóż je do lodówki na około 30 minut lub do zamrażalnika na 15 minut. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wylep nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziurkuj widelcem równomiernie. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 15 minut.
Przygotuj w tym czasie owoce. Rabarbar opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Połącz z cukrem waniliowym i odstaw.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Kiedy zacznie robić się gęsta, dodaj cukier i dalej miksuj na średnich obrotach. Do sztywnej i błyszczącej masy dodaj budyń. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub szpatułką tylko do połączenia.
Na podpieczony spód ułóż rabarbar i delikatnie przykryj go pianą z białek. Pozostałą część kruchego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na kolejne 25-30 minut.