Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd. Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH). Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego. Składniki na oblanie 2 ciast w formie keksówek - o wymiarach 30x12x8cm (LxWxH): - 1/2 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 3 płaskie łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego - 2 łyżki gorącej wody - 1 łyżka żelatyny - 4 łyżki śmietany 18% Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. Przykładowe ciasto z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 181
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 266
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 366
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 181
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 266
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 366
Składniki
Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody. Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Dodałam zwykłą kwaśną śmietanę UHT 18% bo tylko taką miałam w lodówce i to akurat otwartą ;) Śmietana ma tu generalnie na celu nadać polewie mleczny kolor, zagęścić ją i przełamać gorzki smak kakao. Jeśli ktoś chce w zamian użyć słodkiej śmietanki, też nie widzę problemu. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.
Przykładowe CIASTO BANANOWE z wykorzystaniem tejże polewy w Moich Przepisach lub tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciasto-bananowe-w-polewie-czekoladowej.html