Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stefanka - Miodowe ciasto przekładane masą grysikową i powidłami ( Miodownik)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4041
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415851
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2707
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4041
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415851
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2707
Składniki
Ciasto: Do miski przełożyć masło, dodać mąkę, cukier, jajka, sodę, mleko oraz miód i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na mniej więcej 3 równe części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25x35). Ciasta będzie cienka warstwa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy góra dół bez termo obiegu ok. 15 minut do zarumienienia. Tak samo pieczemy dwie pozostałe części ciasta. Krem: Do garnka wlewamy mleko, wsypać kaszę oraz cukier. Całość zagotować cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce masy grysikowej. Dodajemy łyżka po łyżce cały czas miksując. Do rondelka przełożyć pokruszoną czekoladę, mleko oraz olej całość podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Złożenie ciasta: Na dnie blaszki położyć placek miodowy, rozsmarować powidła, wyłożyć połowę masy grysikowej. Ułożyć kolejny placek miodowy i pozostałą masę grysikową. docisnąć ostatnim plackiem miodowym. Rozsmarować czekoladę i posypać orzeszkami lub innymi dodatkami. Ciasto najlepiej smakuje na 2 lub 3 dzień od przygotowania. Smacznego!