Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na bardzo łatwy deser w klimacie Halloween. Deser czekoladowy z bezowymi duszkami.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244214
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244214
Składniki
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt naturalny i bardzo dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki. Teraz ziemia, czyli biszkopt. Biszkopt robiłam na połowie blaszki 25x35cm. Białka jaj z odrobiną ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki, kakao i proszek, mieszamy. Na końcu łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Po ostudzeniu rozdrabniamy (ja robiłam to w rozdrabniaczu do blendera).
Duszki bezowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do największych. Dodajemy partiami cukier (następna partia, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści). Z ostatnią porcją cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia układamy łyżką bezy w kształt duszków. Pieczemy w 100 stopniach przez 100 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy je czekoladowym pisakiem.
Na herbatnikach pisakiem dekorujemy napisy. Na schłodzony deser wykładamy 2 łyżki pokruszonego ciasta, grób z herbatnika i duszki. Podajemy od razu. Jeśli zostanie wam jeszcze trochę pokruszonego ciasta, możecie zrobić z niego bajaderki, na przykład takie: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-bajaderki-sposob-na-nieudane-ciasto,178961,sprytnachochla.html