Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla drożdżowa"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Pół szklanki mąki wymieszaj w garnuszku z pokruszonymi drożdżami, 80 ml letniego mleka i łyżką cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałą mąką oraz mlekiem. Dodaj 20 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła. Wyrób gładkie ciasto. Postaw w ciepłym miejscu na 20 minut, aby wyrosło.
Rodzynki wymieszaj ze szczyptą mielonego cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej oraz z utartymi ziarenkami wyjętymi ze środka laski wanilii. Dołóż do ciasta. Ponownie wyrób. Odstaw jeszcze na 20 min.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Na środku ułóż pasek z kandyzowanych gruszek (lub innych owoców). Boki ciasta zwiń do środka, sklej starannie. Struclę ułóż na przykrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w temp. 170 st. Wystudź ciasto i polej resztą masła. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
18 porcji, czas ok. 105 min; porcja – 190 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety