Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny makowiec pełen zapachu i smaku!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5295
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5295
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Mikserem połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów. Wlać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabianie, następnie dodać żółta i dalej wyrabiać. Kolejno wlać masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 6-7 min, Dobrze wyrobione odchodzące od ręki ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 x 20 cm) lub mniejszy. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej, rozsmarowujemy równą warstwę, pozostawiając po 2-3 cm czystego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. Widelcem nakłuwamy wierzch ciasta, aby nie pękało w czasie pieczenia. Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia. Makowce układamy na blasze do pieczenia . Do gorącego piekarnika wstawiamy makowce, pieczemy ok 15 minut w temp.190 stopni a potem zmniejszamy do 170-180 i pieczemy kolejne 30 minut do zarumienienia ciasta. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5-7 min do przestygnięcia. Następnie wyjmujemy i odwijamy z papieru. Smacznego!