Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2800
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 558
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 121
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 2800
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 558
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 121
Składniki
Masa makowa: Mak gotować w mleku z wodą przez ok. 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, pokrojone suszone morele oraz kilka kropli olejku migdałowego. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Całość dobrze wymieszać.
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopione masło. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim masę makową. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Strucle włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Upieczone ciasto można polukrować lub polać czekoladą, w zależności od preferencji. Smacznego :))