Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto może trochę nietypowe, bo jest to niby tradycyjne strucla, ale z ciasta kruchego. W każdym razie ja takie ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz. Mimo to, ciasto bardzo mi posmakowało, więc na pewno nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Zdecydowałam się na zrobienie takiego ciasta, ponieważ chciałam zrobić coś na szybko dla gości, żeby było do kawy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19928
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 502
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 546
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6968
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243818
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19928
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 502
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 546
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6968
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243818
Składniki
Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodałam szczyptę soli. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy. Dodałam pokrojone na plasterki, zimne masło. Wbiłam jajka. Wlałam sok z cytryny. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Można trochę podsypać mąką, gdyby się kleiło. Zagniecione ciasto przełożyłam na blat posypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm i grubości ok. 0,5cm. Rozwałkowane ciasto posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry. Ciasto jest pyszne jeszcze lekko ciepłe, jak i po całkowitym wystudzeniu. Ciasto jest chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie za sprawą dżemu. Polecam.