Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel z orzechami włoskimi"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, jajko, wlej wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój w ćwiartki, włóż do miski. Wymieszaj je z bułką tartą, orzechami, cynamonem i połową masła.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek w kształcie prostokąta, a następnie je rozciągnij i posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Na ciasto wyłóż farsz śliwkowy, zostawiając u góry i po bokach po 2 cm wolnego miejsca. Ciasto zwiń w roladę, boki zawiń pod spód.
ok. 70 minut • Porcja ok. 230 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis na 12 porcji.
Ciasto delikatnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C na złoty kolor – około 35-40 minut. Wierzch cieniutko posmaruj miodem i posyp orzechami.Źródło: Kobieta i życie