Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sułtanka to pyszne, czekoladowo-kawowe ciasto przełożone śmietanową pianką. Wielbicieli czekolady ucieszy czekoladowa polewa, a kawy – kawowy poncz.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj do piany cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku.
W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, kakao i kawę rozpuszczalną. Partiami dodaj produkty sypkie do masy jajecznej. Delikatnie mieszaj ją łyżką – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go na dwa blaty. Nasącz ponczem przygotowanym z kawy rozpuszczonej w osłodzonej cukrem waniliowym wodzie wymieszanej z likierem kawowym.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Delikatnie rozprowadź w całej objętości śmietany przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Przełóż blaty ciasta połową masy śmietanowej. Drugą połowę rozsmaruj na wierzchu i wyrównaj powierzchnię. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Przygotuj polewę. Pokrusz białą czekoladę do rondelka. Wlej śmietanę kremówkę. Podgrzej na wolnym ogniu. Podgrzewaj, co pewien czas mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Zdejmij z palnika. Do ciepłej polewy wsyp startą na dużych oczkach tarki czekoladę. Krótko przemieszaj (nie mieszaj do połączenia).
Rozprowadź polewę na warstwie stężałej śmietany tak, by z czekolady mlecznej powstały efektowne esy-floresy. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki.