Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To że piekę sama z siebie wiecie już doskonale ale to że mi wychodzą w ciastach minki lub w daniach postacie zwierzęce zadziwia mnie samą, dziś polecę wam przepis na przepyszne super szybkie ciasto z dodatkiem śliwek
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5693
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 80
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5693
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 80
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 605
Składniki
Do miski wbić całe jajka i wsypać szczyptę soli oraz cukier całość dokładnie ubić na pulchną masę jajeczną, następnie po ubiciu jajek wsypać proszek do pieczenia, mąkę oraz wlać olej i także całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników z masą jajeczną
Gdy już mamy przygotowane ciasto wtedy blaszkę 39 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć całe zmiksowane ciasto ( ciasto ma konsystencję kwaśnej śmietany ). Na ciasto poukładać przygotowane śliwki ( śliwki przeciąć na połówki usunąć pestkę a następnie każdą połówkę pokroić na 4 plastry ). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 45 - 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i oddzielić ciasto od papieru. Jeżeli ktoś nie lubi śliwek można dodać inne owoce, ciasto bardzo dobrze oddziela się od papieru do pieczenia
Ciasto wyszło bardzo smaczne i wilgotne a dodatek śliwek to rozkosz dla podniebienia, takie ciasto idealnie nadaje się do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi a nawet dla domowników do mleka lub gorącego kakao. Nie dość że wyszło świetne to na dodatek ma fajną minkę czy też to widzicie ?