Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już ostatni moment na upieczenie tych świątecznych pierniczków.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 186
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 371
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3196
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 186
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 371
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3196
Składniki
Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać kakao i przyprawę do pierników. Wystudzić. Ubić jaja z cukrem. Ubijać dotąd, aż zrobią się "białe". Mąkę wymieszać z sodą, dodać ubite jaja i rozpuszczony z masłem miód. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 160 st. z termoobiegiem. Ciepłe pierniczki są miękkie, dlatego należy kłaść je pojedynczo. Po wystudzeniu twardnieją. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a do Świąt zrobią się miękkie. Pierniczki można polukrować tuż przed świętami. Ja osobiście lukruję pierniczki już teraz. Lukier wykonuję wg zasady: na jedno białko 10 dkg cukru pudru i kilka kropel cytryny. Białka ucieram z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia - ok 10 - 15 minut.