Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Świąteczne pierniki dla dzieci"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 131
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 131
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Składniki
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, uformuj kopczyk. Na środku kopczyka zrób dołek. Wbij w niego dwa całe jajka. Dodaj pokrojone na kawałki masło, wsyp 15 dag cukru. Posiekaj nożem.
Do składników na stolnicy dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Na koniec wlej płynny miód. Starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5 mm. Foremkami wykrawaj pierniki. Piecz 15-18 minut w 170 st.
Resztę cukru utrzyj z białkami oraz taką ilością soku z cytryny, by powstał gęsty lukier. Podziel go na porcje, połącz z kolorowymi barwnikami, ozdób ciastka.
Czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 1 zł.
Przygotowane w ten sposób pierniki możesz zawiesić na choince. Przed pieczeniem powbijaj w nie rurki makaronowe. Gdy je wyjmiesz, otrzymasz otwory do przewleczenia tasiemki.Źródło: Świat kobiety