Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny keks"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 717
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 717
Składniki
Starannie utrzyj 6 jajek, 6 żółtek oraz cukier na puszystą, całkiem białą masę. Następnie dodaj do masy przesianą mąkę, wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, wlej stopione i schłodzone masło oraz dorzuć wszystkie bakalie (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i dokładnie odsączyć, suszone śliwki, orzechy i inne bakalie posiekać).
Połączone ciasta dokładnie razem wyrób, po czym przełóż masę do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym.
Tak przygotowany keks wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto możesz dodatkowo udekorować – np. posypać cukrem pudrem lub polać wybraną polewą, np. czekoladową lub gęstym lukrem (może to być także lukier kolorowy).
Rada: Gdy dodajesz do keksu rodzynki, śliwki czy inne owoce i bakalie, warto lekko obtoczyć je w mące – dzięki temu nie utoną w cieście, spadając na dół, tylko utrzymają się w środku. W kuchni staropolskiej od dawna pojawiały się ciasta podobne do keksu.
To jedno z wykwintniejszych ciast ucieranych gościło niegdyś na polskich stołach w trochę innym kształcie – przypominało nieco dzisiejszą babę. Było zwykle skromnie dekorowane, a przed podaniem krojone na grube pajdy. Zawierało głównie orzechy i rodzynki.Źródło: Świat kobiety