Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na roladę makową na maślance z domowej masy makowej . Przy okazji wypróbowałem parę trików, o których słyszałem, żeby makowiec wyszedł piękny i bez pęknięć. Jestem zadowolony z efektu – rolady wyszły puszyste i bardzo przystojne, a w smaku są słodkie, pyszne i z charakterem dzięki dobranym bakaliom i Amaretto .
Składniki
300 g niebieskiego maku opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do dużego garnka. Zalej mak wrzącą wodą prosto z czajnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. 60 g migdałów i 60 g orzechów włoskich grubo posiekaj. 60 g suszonych moreli pokrój w 0.5 cm kostkę. Można też namoczyć rodzynki i żurawinę, ja ten krok pomijam.
Wystudzony mak przełóż na drobne sitko i odsącz najlepiej jak to tylko możliwe. Następnie dwukrotnie zmiel go maszynką z sitkiem o najdrobniejszych oczkach.
Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy i morele, 60 g rodzynek, 60 g żurawiny i 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy. Następnie dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, miód i amaretto. Składniki dokładnie połącz za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki. Jeśli chcesz piec ciasto następnego dnia, przechowuj masę pod przykryciem, w lodówce.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Do 550 g mąki pszennej dodaj 30 g cukru, ½ łyżeczki soli i 7 g suchych drożdży. Składniki suche wymieszaj do równego rozprowadzenia.
Dodaj 300 ml lekko podgrzanej maślanki, 4 żółtka i wstępnie wymieszaj. Dodaj 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Mieszaj zawartość miski tylko do wchłonięcia tłuszczu.
Wyrabiaj ciasto dłonią, najpierw w misce, następnie na lekko podsypanym mąką blacie, do momentu kiedy przestanie się kleić do blatu i dłoni. Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, lub do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania ciasta ubij białka na sztywno z niewielką ilością soli. Do masy makowej dodaj 7 g suchych drożdży i delikatnie wmieszaj w nią białka. Na chwilę odstaw.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj w płat o wymiarach 35 x 25 cm. Na każdy płat wyłóż połowę masy makowej, pozostawiając 2 cm pas czystego ciasta wzdłuż długiego boku i ciasno zwiń w rulon. Szczelnie zamknij boki i miejsce łączenia na spodzie.
Rolady przełóż na natłuszczony papier do pieczenia. Nakłuj je wykałaczką w kilku miejscach i luźno owiń papierem, pozostawiając im około 2 cm miejsca na wyrastanie w trakcie pieczenia.
Przełóż je na odpowiednio długą blachę do pieczenia w odstępach umożliwiających wyrastanie i piecz przez 30 – 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół.
Upieczone rolady odstaw do lekkiego wystudzenia na blaszce, a następnie odwiń papier i przełóż je na kratkę. Wystudź całkowicie.
Przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru dodaj 3 – 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i mieszaj do uzyskania gęstego, pół płynnego lukru.
Wystudzone makowce polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy. Pozostaw je do zastygnięcia lukru. Smacznego!