Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik o mocnym akcencie pomarańczy, naszpikowany orzechami włoskimi i rodzynkami
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 58
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2270
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 58
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2270
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Składniki
W garnku podgrzewamy margarynę, miód i przyprawę do piernika. Trzeba uważać, aby się nia zagotowało. Po lekkim przestygnięciu dodać powidła i dokładnie wymieszać. Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia , sodę i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dalej miksując dodawać żółtka i cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dolewać po trochu margarynę i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 4 łyżki mleka, zapach rumowy lub migdałowy , startą skórkę z pomarańczy i resztę bakalii. Wszystko delikatnie połączyć drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Blaszkę /12x26/ natłuścić, posypać tartą bułką i wlać do niej masę piernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 60-75 minut do suchego patyczka. Przed końcem pieczenia można przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypalił się. Wystudzony piernik polewamy lukrem pomarańczowym i dekorujemy skórką pomarańczową. Lukier pomarańczowy: do 2 łyżek cukru pudru dodajemy po trochu wciśniętego , ciepłego soku z pomarańczy,aż powstanie gęsta zawiesina i polewamy piernik.
SMACZNEGO i Wesołych Świąt!