Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik o mocnym akcencie pomarańczy, naszpikowany orzechami włoskimi i rodzynkami
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
W garnku podgrzewamy margarynę, miód i przyprawę do piernika. Trzeba uważać, aby się nia zagotowało. Po lekkim przestygnięciu dodać powidła i dokładnie wymieszać. Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia , sodę i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dalej miksując dodawać żółtka i cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dolewać po trochu margarynę i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 4 łyżki mleka, zapach rumowy lub migdałowy , startą skórkę z pomarańczy i resztę bakalii. Wszystko delikatnie połączyć drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Blaszkę /12x26/ natłuścić, posypać tartą bułką i wlać do niej masę piernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 60-75 minut do suchego patyczka. Przed końcem pieczenia można przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypalił się. Wystudzony piernik polewamy lukrem pomarańczowym i dekorujemy skórką pomarańczową. Lukier pomarańczowy: do 2 łyżek cukru pudru dodajemy po trochu wciśniętego , ciepłego soku z pomarańczy,aż powstanie gęsta zawiesina i polewamy piernik.
SMACZNEGO i Wesołych Świąt!