Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny piernik to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje i które będzie idealną propozycją na świątecznym stole. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci nie jedno podniebienie. Bez piernika, bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu, zatem zachecam do wypróbowania tego niezwykle prostego przepisu.
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1028
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1071
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4317
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 95
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1028
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1071
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4317
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 95
Składniki
Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy maślankę, oraz rozpuszczone masło i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozprowadzamy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50-60 minut, po czym studzimy w piekarniku.
Wystudzony piernik przekrawamy na pół, dolną część ciasta smarujamy powidłami i przykrywamy górną częścią ciasta.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Wystudzoną polewę wlewamy na ciasto i dokładnie ją rozsmarowujemy, wierzch posypujemy posiakanymi orzechami. Tak przygotowany piernik przechowujemy w chłodnym miejscu.