Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny piernik to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje i które będzie idealną propozycją na świątecznym stole. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci nie jedno podniebienie. Bez piernika, bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu, zatem zachecam do wypróbowania tego niezwykle prostego przepisu.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326190
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16648
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5384
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326190
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16648
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5384
Składniki
Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy maślankę, oraz rozpuszczone masło i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozprowadzamy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50-60 minut, po czym studzimy w piekarniku.
Wystudzony piernik przekrawamy na pół, dolną część ciasta smarujamy powidłami i przykrywamy górną częścią ciasta.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Wystudzoną polewę wlewamy na ciasto i dokładnie ją rozsmarowujemy, wierzch posypujemy posiakanymi orzechami. Tak przygotowany piernik przechowujemy w chłodnym miejscu.