Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Swojski placek z czarnymi jagodami"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2844
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2844
Składniki
ok. 120 minut.
Jagody przebrać, szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Osączyć i dobrze osuszyć. Rozbić 2 jajka. Oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Masło utrzeć z 12,5 dag cukru. Kolejno dodawać 2 żółtka oraz 2 całe jajka. Dołożyć twaróg. Przesiać 8 dag mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.
Podłużną foremkę (o dł. ok. 30 cm i poj. 2 litry) posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto. Wzdłuż zrobić łyżką wgłębienie przypominające rynnę. Wymieszać 20 dag jagód z resztą mąki pszennej. Owoce nałożyć do przygotowanego dołeczka. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Wyjąć i odstawić na około 45 minut.
Odłożone dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz 12 dag cukru. Bezę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałymi jagodami i leciutko przemieszać. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8 minut.
Do garnirowania bezy na cieście świetna będzie skórka cytrusowa pokrojona w paseczki. Dla ożywienia koloru można ją ugotować w syropie z granatu.Źródło: Życie na gorąco