Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szachowe ciasteczka"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 81
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2132
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 675
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 81
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2132
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 675
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier puder i sól, wymieszaj. Dodaj miękki tłuszcz, rum, żółtko oraz śmietanę i zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj kakao, mleko oraz cynamon, ponownie wyrób. Oba ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 2 godz.
Każdy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 10x20 cm. Z prostokątów wytnij wzdłuż dłuższego boku paski o szerokości ok. 1 cm (5 pasków z jasnego i 4 paski z ciemnego). Weź trzy paski ciasta: jasny, ciemny i jasny. Boki każdego z jednej strony posmaruj białkiem i sklej ze sobą, mocno dociskając.
Następnie weź paski w kolorze ciemnym, jasnym i ciemnym. Posmaruj białkiem boki pasków i spody, sklej i ułóż na sklejonych wcześniej paskach. W ten sam sposób sklej ze sobą pozostałe paski (jasny, ciemny i jasny). Ciasto ponownie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2-2,5 godziny.
Schłodzone ciasto ostrym nożem pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w temperaturze 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, sztuka: 135 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie