Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, które potrafi zaskoczyć. Kruche ciasto francuskie kryje kremowy camembert, który rozpływa się w ustach. Przełamanie smaku i tekstury zapewnia konfitura żurawinowa i orzechy włoskie. Takie przekąski sprawdzą się na przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi lub jako szybka, wyrafinowana przekąska świąteczna. Jedno jest pewne – znikną z talerza, zanim zdążysz mrugnąć!
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1027
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38503
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1288
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1027
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38503
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1288
Składniki
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i potnij na kwadraty o krawędzi ok. 4-5 cm. Przełóż kwadraty na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdy kwadracik posmaruj roztrzepanym żółtkiem, po czym ułóż plasterek sera i posyp drobno posiekanymi orzechami. Wierzch udekoruj łyżeczką konfitury żurawinowej i kilkoma igłami świeżego rozmarynu.
Blachę z przekąskami wstaw do pieca nagrzanego do 180-200°C na ok. 15 minut lub trzymaj w piekarniku do momentu, aż ciasto się zezłoci.
Gotową przekąskę z żurawiną i serem camembert podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Świetnie też smakuje na zimno.