Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy kostkę smalcu oraz kefir. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy dodając cukier a potem żółtka ( jak na biszkopt ). Gotową masę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tartce . Nastepnie dodajemy cukry waniliowe, budynie i bułkę tartą oraz cynamon lub przyprawę do szarlotki. Mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta oblepiamy spód tzn. ja urywam małe kuleczki rozmieszczam na spodzie a potem je rozgniatam, łącząc je ze sobą.
Na ciastowy spód wykładam masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy drugą warstwę ciasta urywając małe kawałeczki tak aby masa jabłkowa była przykryta pierzynką ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok 1 godziny, piekarnik góra - dół, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.