Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Szarlotka
  • Ciasta
  • Przepis na

Szarlotka

06.10.2025 Odsłon: 175578
5.0 (238 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Szarlotka babci to klasyczne ciasto uwielbiane przez wszystkich. Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem śmietany skrywa w sobie obfite, soczyste nadzienie z tartych jabłek i aromatycznego cynamonu. To wyjątkowo prosty przepis na dużą blachę, która zniknie w mgnieniu oka. Wypiek świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, posypany cukrem pudrem. 

Pyszna szarlotka - ciasto na każdą okazję 

Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który jest to ponadczasowy i uwielbiany przez wszystkich, podobnie jak np. sernik królewski. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji: od niedzielnego popołudnia z rodziną, przez święta i przyjęcia, aż po poczęstunek dla niespodziewanych gości. Aromatyczny zapach wypełniający dom podczas pieczenia jest po prostu niesamowity. Kruche ciasto i cynamonowe nadzienie z kwaśnych jabłek stanowią idealne połączenie. Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie wypieki, spróbuj także szybką szarlotkę drożdżową. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma o wymiarach 36 x 25 cm

Etapy przygotowania

Najlepsza szarlotka, jaką zjesz zaczyna się od kruchego ciasta 

Ciasto kruche jest dość proste w przyrządzeniu, o ile zastosujesz się do kilku wskazówek. Margaryna lub masło powinny być zimne i pokrojone w niewielką kostkę. Podczas zagniatania nie może roztapiać się od ciepła rąk. Pokrojenie go w kawałki ułatwia szybkie połączenie z mąką, co jest kluczowe dla uzyskania kruchej konsystencji. Jeśli tłuszcz się ogrzeje, ciasto będzie ciągnące, a nie kruche, dlatego po zagnieceniu należy wstawić masę do lodówki na co najmniej 30 minut. Zapobiegnie to również kurczeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Przed wstawieniem spodu do pieca pamiętaj o nakłuciu go widelcem w wielu miejscach. 

Jakie odmiany jabłek sprawdzą się najlepiej? 

Najlepsze są jabłka kwaśne i twarde, takie jak odmiany: Szara Reneta, Antonówka lub Jonagold. Dzięki temu idealnie kontrastują ze słodyczą ciasta i cukru. Odpowiednia twardość zapobiega zamienieniu się owoców w papkę podczas pieczenia. Starte jabłka zachowają swoją strukturę i będą przyjemne w jedzeniu. Tarcie na tarce o dużych oczkach jest zalecane, ponieważ nadzienie będzie bardziej jednolite, zwarte i soczyste. Pokrojenie jabłek w kostkę sprawi, że warstwa będzie luźniejsza i może mieć zbyt dużo przestrzeni między poszczególnymi kawałkami. Jeśli wolisz szarlotkę z jabłkami krojonymi w kostkę, upewnij się, że jest ona bardzo drobna. 

Jak przygotować tarte jabłka do położenia na spodzie ciasta? 

Szarlotka na kruchym cieście powinna być chrupiąca na zewnątrz, a wewnątrz rozpływająca się w ustach i aromatyczna. By to osiągnąć, wiórki jabłek po starciu należy dobrze odcedzić z nadmiaru soku. Owoce pozostaw na sitku na ok. 10 minut, a następnie mocno odciśnij. Dla pewności możesz je osuszyć papierowymi ręcznikami. Niedostateczne pozbycie się wilgoci może sprawić, że ciasto nie wyrośnie, a masa jabłkowa wypłynie. 

Jakie składniki można dodać do nadzienia? 

Nadzienie jabłkowe z cynamonem to klasyczna wersja szarlotki to klasyka, ale z powodzeniem możesz poeksperymentować z nowocześniejszymi wersjami. Kilka kropli ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny doda lepszego aromatu, rodzynki namoczone wcześniej w rumie przyjemnie podkręcą smak, a goździki i kardamon sprawią, że całość będzie bardzo korzenna i rozgrzewająca. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie, posyp je lekko bułką tartą, która wchłonie resztki soku i zabezpieczy spód przed powstaniem zakalca. 

Szarlotka jest blada mimo długiego pieczenia - co robić? 

Blada skórka mimo spędzenia odpowiedniego czasu w piekarniku może wynikać ze zbyt niskiej temperatury pieca spowodowanej nieodpowiednim działaniem termostatu. Jeśli wszystko jest w porządku, podnieś blaszkę z szarlotką na wyższą półkę na ostatnie 5-10 minut pieczenia. Alternatywnie możesz włączyć termoobieg lub funkcję grilla na kilka minut, cały czas obserwując ciasto, by nie uległo spaleniu. 

Aby szarlotka zachowała kruchość, powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Nie trzymaj ciasta w lodówce, ponieważ niska temperatura sprzyja zawilgoceniu spodu ciasta. Wypiek możesz również zamrozić na okres do 3 miesięcy. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3001

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2378

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5047

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 144

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5683

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3001

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2378

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5047

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 144

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5683

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Szarlotka
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 200 g margaryny,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 całe jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%.
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek,
  • łyżka cynamonu.
Dodatkowo:
  • cukier puder.
Sposób przygotowania:
1

Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy w kulkę i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.

2

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy na bok na około 10 minut. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek do szklanki (możemy go później wypić).

3

Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia.

4

Pierwszy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wylepiamy nim spód blaszki.

5

Na spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek.

6

Wyciągamy drugi kawałek ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na warstwę jabłkowego nadzienia. Górną warstwę ciasta nakłuwamy widelcem.

7

Blaszkę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut.

8

Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki