Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka babci to klasyczne ciasto uwielbiane przez wszystkich. Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem śmietany skrywa w sobie obfite, soczyste nadzienie z tartych jabłek i aromatycznego cynamonu. To wyjątkowo prosty przepis na dużą blachę, która zniknie w mgnieniu oka. Wypiek świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który jest to ponadczasowy i uwielbiany przez wszystkich, podobnie jak np. sernik królewski. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji: od niedzielnego popołudnia z rodziną, przez święta i przyjęcia, aż po poczęstunek dla niespodziewanych gości. Aromatyczny zapach wypełniający dom podczas pieczenia jest po prostu niesamowity. Kruche ciasto i cynamonowe nadzienie z kwaśnych jabłek stanowią idealne połączenie. Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie wypieki, spróbuj także szybką szarlotkę drożdżową.
Forma o wymiarach 36 x 25 cm
Ciasto kruche jest dość proste w przyrządzeniu, o ile zastosujesz się do kilku wskazówek. Margaryna lub masło powinny być zimne i pokrojone w niewielką kostkę. Podczas zagniatania nie może roztapiać się od ciepła rąk. Pokrojenie go w kawałki ułatwia szybkie połączenie z mąką, co jest kluczowe dla uzyskania kruchej konsystencji. Jeśli tłuszcz się ogrzeje, ciasto będzie ciągnące, a nie kruche, dlatego po zagnieceniu należy wstawić masę do lodówki na co najmniej 30 minut. Zapobiegnie to również kurczeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Przed wstawieniem spodu do pieca pamiętaj o nakłuciu go widelcem w wielu miejscach.
Najlepsze są jabłka kwaśne i twarde, takie jak odmiany: Szara Reneta, Antonówka lub Jonagold. Dzięki temu idealnie kontrastują ze słodyczą ciasta i cukru. Odpowiednia twardość zapobiega zamienieniu się owoców w papkę podczas pieczenia. Starte jabłka zachowają swoją strukturę i będą przyjemne w jedzeniu. Tarcie na tarce o dużych oczkach jest zalecane, ponieważ nadzienie będzie bardziej jednolite, zwarte i soczyste. Pokrojenie jabłek w kostkę sprawi, że warstwa będzie luźniejsza i może mieć zbyt dużo przestrzeni między poszczególnymi kawałkami. Jeśli wolisz szarlotkę z jabłkami krojonymi w kostkę, upewnij się, że jest ona bardzo drobna.
Szarlotka na kruchym cieście powinna być chrupiąca na zewnątrz, a wewnątrz rozpływająca się w ustach i aromatyczna. By to osiągnąć, wiórki jabłek po starciu należy dobrze odcedzić z nadmiaru soku. Owoce pozostaw na sitku na ok. 10 minut, a następnie mocno odciśnij. Dla pewności możesz je osuszyć papierowymi ręcznikami. Niedostateczne pozbycie się wilgoci może sprawić, że ciasto nie wyrośnie, a masa jabłkowa wypłynie.
Nadzienie jabłkowe z cynamonem to klasyczna wersja szarlotki to klasyka, ale z powodzeniem możesz poeksperymentować z nowocześniejszymi wersjami. Kilka kropli ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny doda lepszego aromatu, rodzynki namoczone wcześniej w rumie przyjemnie podkręcą smak, a goździki i kardamon sprawią, że całość będzie bardzo korzenna i rozgrzewająca. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie, posyp je lekko bułką tartą, która wchłonie resztki soku i zabezpieczy spód przed powstaniem zakalca.
Blada skórka mimo spędzenia odpowiedniego czasu w piekarniku może wynikać ze zbyt niskiej temperatury pieca spowodowanej nieodpowiednim działaniem termostatu. Jeśli wszystko jest w porządku, podnieś blaszkę z szarlotką na wyższą półkę na ostatnie 5-10 minut pieczenia. Alternatywnie możesz włączyć termoobieg lub funkcję grilla na kilka minut, cały czas obserwując ciasto, by nie uległo spaleniu.
Aby szarlotka zachowała kruchość, powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Nie trzymaj ciasta w lodówce, ponieważ niska temperatura sprzyja zawilgoceniu spodu ciasta. Wypiek możesz również zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy w kulkę i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy na bok na około 10 minut. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek do szklanki (możemy go później wypić).
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Pierwszy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wylepiamy nim spód blaszki.
Na spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek.
Wyciągamy drugi kawałek ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na warstwę jabłkowego nadzienia. Górną warstwę ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut.
Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.