Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z jabłkami. Wyrobienie kruchego ciasta zajmie nam 15 minut. Jabłek nie trzeba próżyć ani gotować. Wystarczy zetrzeć je na tarce na cienkie plasterki i wymieszać z przyprawami. Szarlotka jest bardzo smaczna i zawsze się udaje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 831
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5048
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 831
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5048
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. W dużej misce mieszamy delikatnie jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy do tortownicy 22 cm lub na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.
Wykładamy na ciasto masę jabłkową. Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta, przycinamy równe paski i układamy je w formie kratki na wierzchu.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Prosta, wyśmienita szarlotka gotowa!