Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Osoby spożywające potrawy o obniżonym indeksie glikemicznym nie muszą pozbawiać się okazji do zjedzenia pysznych słodkości. Przygotuj soczystą i aromatyczną szarlotkę bez grama białego cukru, zastępując go ksylitolem, erytrytolem lub miodem. Pamiętaj, że ksylitol jest odrobinę słodszy od erytrytolu i przez to trochę bardziej kaloryczny.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 71
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 71
Składniki
Umyj jabłka, obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Wyciśnij sok z połowy cytryny i polej jabłka, a następnie wymieszaj. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją i nabiorą cytrusowego posmaku. Jeśli lubisz przyprawy korzenne, dodaj też szczyptę cynamonu.
Przesiej mąkę do miski i dodaj proszek do pieczenia oraz kaszę manną. Ubij masło na gładki krem, dodaj słodziwo (ksylitom lub miód), następnie dodaj jajka i połącz. Zmniejsz obroty miksera lub użyj szpatułki i partiami wsypuj mączną mieszankę na zmianę z mlekiem, po czym połącz. Na koniec dodaj ½ łyżeczki startej skórki z cytryny i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, ale jeśli trudno jest je wymieszaj, dolej trochę więcej mleka.
Wysmaruj foremkę (ok. 23 × 23 cm) masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta do blaszki, na nie wyłóż jabłka i przykryj drugą porcją ciasta. Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 35-40 minut. Szarlotkę możesz podać na ciepło lub schłodzoną w lodówce.