Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten jest w naszej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Niezmiennie smaczna i mało słodka szarlotka podbija serca kolejnym pokoleniom. Teraz szarlotkę piekłam przy dużej pomocy mojej mamy, jedną ręką ciężko by było. Pokoleniowy przepis i pomoc. Mamo, bardzo dziękuję, jesteś wielka :)
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1760
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 45
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1594
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1760
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 45
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1594
Składniki
Blacha 25 x 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Na stolnicy posiekać przesianą mąkę z proszkiem i masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części ( jedna nieco większa ). Zawinąć i wstawić do lodówki na 60 minut. Masa jabłkowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Większą częścią ciasta wylepić spód blaszki, delikatnie posypać bulką tartą i ponakłuwać widelcem. Nałoży starte jabłka, przykryć resztą ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w 185 C ok. 25 minut, potem w 170 C ok. 40 minut. Potem ciasto można posypać cukrem pudrem.