Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka Ewy Wachowicz to jeden z najbardziej klasycznych przepisów na to wyjątkowe ciasto z sezonowych owoców. Wypełniona jest pysznymi i soczystymi jabłkami i posypana chrupiącą kruszonką. Nie jest zbyt słodka ani zbyt kwaśna – jest po prostu idealna.
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 512
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 2821
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 472
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 38
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 512
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 2821
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 472
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 38
Składniki
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Przełóż owoce do dużego garnka wraz z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj razem na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, delikatnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Do miski włóż: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka, masło, ekstrakt waniliowy i jogurt. Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 2 części w proporcjach 2/3 do 1/3. Mniejszy kawałek zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta rozprowadź równomiernie na dnie blaszki oraz na brzegach na wysokość ok 3-4 cm. Wstaw je do lodówki na ok. 20 minut. Na ciasto przełóż jabłka i delikatnie wyrównaj, nie dociskając.
W osobnej misce ubij białka, dodając pod koniec 2,5 łyżki cukru. Rozprowadź pianę na warstwie jabłek. Mniejszy, schłodzony kawałek ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp wiórkami pianę białkową, nie dociskając. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut na środkowej półce. Następnie przykryj foremką folią aluminiową i piecz przez kolejne 25 minut. Szarlotkę Ewy Wachowicz wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto świetnie smakuje posypane niewielką ilością cukru pudru.