Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żyć nie mogę bez smaku szarlotki, a cukier i mąkę mam na czarnej liście. To wymyśliłam :) szybko, zdrowo, prosto i tanio:)
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 45
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 599
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 274
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 72
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 45
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 599
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 274
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 72
Składniki
Jabłka myję i usuwam gniazda nasienne. Nacinam jabłka od góry, robę taki spory "X". Potem skórka łatwiej odchodzi. Najbardziej lubię ligol lub lobo, ale sprawdza się każda słodka odmiana.
Do piekarnika wkładam w naczyniu żaroodpornym, bo jabłka w pieczeniu puszczają sok. Piekę ok 30 in w temperaturze 200 stopni. Jak jabłka są wielkie, to włączam termoobieg.
Po upieczeniu wyjmuję na talerz. Odciągam naciętą skórkę na zewnątrz dodają oszukanej szarlotce atrakcyjnego wyglądu :) Obficie posypuję orzechami i cynamonem. Zapach jest niesamowity w całym domu, a smak... mmmm .. szarlotka jak się patrzy! Aneks: Zwykle przygotowuję trochę więcej i wykorzystuję na następny dzień do "słoika do pracy. Za przygotowanie deseru biorę się w trakcie przygotowywania obiadu, kiedy dzieciaki pytają: co będzie na deser? Pakując w nie słodycze miałabym wrażenie, że je podtruwam ... brrr.. z drugiej strony pieczone jabłka nie brzmią atrakcyjnie buuuu... łeee... Ale jak powiem, że szarlotka alternatywna to hurra. Jeśli dzieciaki albo dziadkowie :) chcą bardziej słodkie, polewam jabłko łyżką miodu (po upieczeniu, nie przed, bo w wysokiej temperaturze miód traci swoje magiczne właściwości). Jabłko.. niby takie zwykłe, a jednak niezwykłe :)