Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest idealna słodka, a zarazem obłędnie cynamonowa. Zróbmy to!
Miska, piekarnik, tortownica(24-26cm), papier do pieczenia
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13259
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2593
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3741
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13259
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2593
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3741
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Składniki
Do miski dodaj mąkę(300g), pokrojone masło(200g), pastę waniliową(2,5 łyżeczki)i jajko(1szt) wyrabiaj ciasto do połączenia składników potem od razu przestań. Podziel ciasto na 2 części jedną schowaj do zamrażarki, a drugą rozłóż na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i nakłuj widelcem. Odstaw do lodówki na 30min.
W tym czasie pokrój jabłka w kostkę(1-1.5kg) zasyp cukrem i cynamonem odstaw aż puści sok i przecedź(Sok nie będzie ci potrzebny)
Nagrzej piekarnik do 180stopni góra-dół i wyjmij z lodówki wcześniej włożoną tam tortownicę z wyłożonym spodem piecz przez 20min po tym czasie wyjmij z pieca i na spód wyłóż wcześniej przygotowane jabłka. Wyjmij pierwszą połowę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce posyp tym górę ciasta i piecz przez około 40-45min(W tej samej temperaturze i także góra-dół). Pozwól ciastu ostygnąć i wyjmij je z tortownicy .