Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, warstwowa szarlotka z dodatkiem kokosa i kiwi - ilovebake.pl
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4023
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4023
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy 3/4 szklanki cukru i ponownie chwilę miksujemy. W oddzielnej miseczce chwilę miksujemy żółtka, dodając stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ocet ( na tym etapie ciasto będzie suche ). Do ciasta dodajemy 3-4 masy białkowej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe białka delikatnie mieszając łyżką do połączenia z ciastem. Wlewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm lub nieco większej, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 -15 min. Po ugotowaniu dodajemy 5 łyżek cukru i mieszamy. Kiwi kroimy w plasterki, które dzielimy na kawałeczki. Masę jabłkową wykładamy na jeszcze ciepły biszkopt i układamy warstwę kiwi. W 150 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem, następnie dodajemy rozprowadzony w mleku budyń. Cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. Masło razem z wiórkami kokosowymi i cukrem podgrzewamy, aż do połączenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka miksujemy i dodajemy stopniowo do masy kokosowej i łączymy mikserem. Wykładamy na budyń i ponownie wkładamy do piekarnika na 30 min. w temp. 180 C.