Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciacho ,które szybko się robi i cieszy jego smakiem :-) Serdecznie polecam.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326521
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12098
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16912
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5536
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326521
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12098
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16912
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5536
Składniki
Mąkę posiekać z masłem,dodać proszek,szczyptę soli,cukier wanilinowy i żółtka .Szybko zagnieść ciasto.3/4 włożyć na pół godz do lodówki a resztę ciasta ,(która będzie na kruszonkę) do zamrażarki.
Szybka wersja jabłek : Jabłka zetrzeć na tarce (na grubych oczkach)Dodać do nich cynamon wedle uznania ,cukier wanilinowy oraz cukier w zależności od kwasowości jabłek. Ciut dłuższa wersja przygotowania jabłek: (osobiście wolę tą i na zdjęciu również jest ta wersja)Typowa szarlotka Jabłka kroje w drobną kostkę,wrzucam do garnka z 2 łyżkami wody i duszę pod przykryciem.Czasu nie podam robię to na oko,może z 10 min do 15 min aż jabłka będą się rozgniatać widelcem.wtedy tłuczkiem do ziemniaków je rozdrabniam aby przyspieszyć proces ich smażenia.Po rozdrobnieniu może z 5 min jeszcze dusze,smażę by odparować wodę jak są zbyt mokre.I jak po wyżej dodaje cynamon,cukier wanilinowy,zwykły cukier.Wszystko mieszam i odstawiam na bok do lekkiego przestygniecia.
Następnie z pozostałych białek ubijam pianę na sztywno z odrobiną soli Blaszkę w tradycyjnych rozmiarach natłuszczam i posypuje lekko bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkowuje i wykładam na blasze.Jeśli się kruszy ,nie martwcie się wystarczy ułożyć ciasto w blaszce i lekko ugnieść. :-) Na ciasto wyłożyć jabłka i ubitą pianę niekoniecznie regularnie.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki .
Piec w piekarniku rozgrzanym w temp 200 - 220 stopni .około 45 min.Czasem krócej w zależności od piekarników.Pierwsze 20 min piekę dół resztę czasu termoobieg . życzę SMACZNEGO :-)