Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka na grubym cieście z orzechową nutą"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6349
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6349
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Rozpuszczamy 40 g masła i dokładnie rozprowadzamy po dnie formy. Wysypujemy na nią 90 g cukru, a następnie grubo posiekane orzechy.
Obrane jabłka przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Kroimy owoce na cienkie plastry, które gęsto układamy na orzechach i posypujemy 35 g cukru.
160 g masła ucieramy z 200 g cukru. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodajemy jajka, sok i skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, mieszamy. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, aby powstała jednolita masa, którą wykładamy na jabłka. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Pomagając sobie talerzem, wyjmujemy ciasto z tortownicy tak, aby skarmelizowane orzechy znalazły się na górze. Delikatnie zdejmujemy folię aluminiową z szarlotki. Ciasto kroimy na porcje ostrym nożem i podajemy jeszcze ciepłe.Źródło: Rewia