Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka na kruchym cieście z bezą"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 269
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4233
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 269
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4233
Składniki
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, żółtka, posiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 1 godz. Rozwałkować, rozłożyć na spód i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec ok. 12 min w temp. 180oC.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i uprażyć na patelni z cukrem i przyprawami. Można podlać wodą, gdyby masa zaczęła przywierać do dna. Wystudzić, rozłożyć na zrumienionym spodzie.
Białka lekko osolić i ubić na sztywną pianę, podsypując cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Pianę wyłożyć na jabłka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, po 10 min obniżyć do 140oC. Bezę suszyć 2 godz., zmniejszając stopniowo temperaturę aż do 60oC. Gotowe ciasto polać sosem.Źródło: Twoje Imperium