Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezbyt często piekę ciasta, ponieważ nie jesteśmy amatorami słodkości. Jednak kiedy najdzie nas ochota na ciacho, to lubimy kwaskowate, owocowe. Także szarlotka jest jak znalazł.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10347
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4158
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423285
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10347
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4158
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423285
Składniki
Mąkę z proszkiem przesiałam na stolnicę. Wysiekałam nożem razem z masłem. Zrobiłam w mące dołek, do którego dodałam cukier, żółtka i śmietanę. Wymieszałam składniki w dołku i stopniowo łączyłam z mąką do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut. Jabłka obrałam, starłam na tarce i przyprawiłam cynamonem. Jeśli Wasze jabłka są słodkie, można je zakwasić sokiem z cytryny.
Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowałam w kształt koła o średnicy minimalnie większej, niż foremki i ułożyłam w blaszce. Ponakłuwałam ciasto widelcem i posmarowałam białkiem. Na nie ułożyłam warstwę odciśniętych jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowałam w kształt koła o średnicy foremki, ułożyłam na jabłkach i ponakłuwałam widelcem. Piekłam 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.