Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście pszenno - owsianym, z musem jabłkowo - cukiniowym ze słoika.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 55
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6135
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 55
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6135
Składniki
Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, budyń waniliowy w proszku, cukier puder i szczyptę soli. Dodać zimne masło pokrojone na plasterki i jajko. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na kilka godzin do zamrażalki. Mus jabłkowy przełożyć do miski. Wsypać do niego budyń śmietankowy w proszku i cynamon i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce na grubych oczkach ok. 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarować równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu, ciasto wyjąć na metalową kratkę i studzić je w blaszce. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.