Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85089
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2386
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9903
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3798
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7002
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85089
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2386
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9903
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3798
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7002
Składniki
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.
Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z pozostałym ciastem-mamy mieć 3 spody.
MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Jeśli puszczą dużo soku trzeba go trochę odlać.Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.
Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
MASA ORZECHOWA Wszystkie składniki masy dajemy do garnka i wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu lekkiego zgęstnienia i ściemnienia masy.Ważne by nie dopuścić do powstania karmelu bo potem musielibyśmy kuć ciasto kilofem :D
orzechy wykładamy na ciasto i całość studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto pięknie się kroi,pięknie wygląda a smakuje wręcz cudownie :)