Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z płatków róży nadaje tej klasycznej szarlotce wyjątkowy smak i aromat, a malinowa pianka zachęca nie tylko małych łasuchów.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4784
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5750
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7299
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4784
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5750
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7299
Składniki
Masło utrzeć mikserem z żółtkami, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać.
1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Resztę ciasta rozłożyć na wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą średniej blaszce. Podpiec 15 minut w 180 st. C.
Jabłka obrać, pokroić i podprażyć w rondelku z odrobiną wody przez ok. 15 minut. Wymieszać z konfiturą różaną, cukrem i cynamonem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Wsypywać po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Na koniec wąską strużką wlewać olej, wciąż ubijając.
Podpieczone ciasto obsypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, następnie bezę, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec ok. 35 minut w 180 st. C.