Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche do naszej szarlotki jest wyśmienite, smakuje wszystkim. Wykorzystujemy je również do różnych innych wypieków, szczególnie z owocami. Dzisiaj jednak upieczemy szarlotkę, a użyjemy do niej masę jabłkową z kisielem cytrynowym, będzie szybko, świątecznie i smacznie.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 6
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 38
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 129
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 264
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 6
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 38
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 129
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 264
Składniki
Ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i doprowadzamy ponownie całość do wrzenia . Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.
Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Przepyszna, domowa szarlotka lukrowana gotowa!